Publikováno: 17. 08. 2020
Půlka srpna je za námi. Taky máte doma spoustu sezónního ovoce? Od meruněk po švestky, úroda je veliká. Upečte náš koláčového favorita, který je super rychlý a božsky chutný.
Na toto chutné potěšení budete potřebovat:
1 hrnek mouky
½ prášku do pečiva
1 hrnek jogurtu
1/3 hrnku třtinového cukru
1 vejce
12 čajových lžiček tvarohu (není nutné, jen pokud máte)
Ovoce – my jsme použili fialové blumy, ale můžete použít třeba meruňky nebo jiné sezónní ovoce
Na drobenku budeme potřebovat:
50 g mouky
25 g másla
25 g třtinového cukru
Začneme od konce a připravíme si drobenku. V misce smícháme cukr, máslo a mouku a rukou hněteme, dokud nemáme hrudkovitou hmotu. Misku s drobenkou dáme do lednice.
A teď jdeme na těsto. Ze všeho nejdříve si v míse smícháme mouku a prášek do pečiva. Potom přidáme všechny ostatní ingredience – cukr, jogurt a jedno vejce. Těsto vlijeme do vymazané formy. Na těsto rovnoměrně rozprostřeme lžičky tvarohu, přidáme ovoce a vše zasypeme drobenkou. Pokud máte doma mandle, posypte nasekanými mandlemi. A šup do trouby! Pekli jsme na 170 °C cca 45 min. Hotovo je, když je ovoce úplně měkké a kůrčička zlatavá.
Pokud koláč nesníte hned a chcete ho schovat na další ráno, nezapomeňte ho zabalit do fólie Fresh’n’Roll. Na koláč nebudou sedat mouchy nebo vosy a co je hlavní, fólie udrží koláč dlouho čerstvý.
Krásný zbytek léta Vám přeje
Tým Fresh’n’Roll