Publikováno: 08. 07. 2021
Tento recept se určitě stane vaší letní specialitou. Odlehčená verze lasagní potěší i milovníky těstovin.
Budeme potřebovat:
2-3 lilky
500 ml konzervovaných rajčat
500 g mletého masa (hovězí nebo vepřové)
500 ml mléka
250 g parmazánu
3 mozarelly, nakrájené na plátky
3 lžíce másla
2 lžíce hladké mouky
3 stroužky česneku
olivový olej
tymián
bazalku
sůl
pepř
muškátový oříšek
Potravinovovou fólii Fresh'n'Roll (pro menší pekáč, jako byl ten náš štačí 30 cm / 100 nebo 300 m, pokud máte pekáč větší, bude se vám hodit širší verze fólie 45 cm / 300 m)
Postup:
Ze všeho nejdříve si nakrájíme lilky na tenčí plátky a posypeme je solí. Sůl nám z lilků vytáhne vodu. Necháme ji cca 30 minut působit a vrhneme se na přípravu masovo-rajčatové směsi. Na rozehřátou pánev nalijeme trochu olivového olejte a přidáme mleté hověží maso (pokud nemáte hověží klidně použijte vepřové). Restujeme cca 10 min a poté přidáme konzervovaná rajčata. Promícháme, přidáme tymián, bazalku a 3 stroužky česneku a restujeme dalších 15 min nebo dokud směs nezkoustne. Vrátíme se zpátky k posolenému lilku. Lilek pořádně osušíme (např. papírovými ubrousky). Nachystáme si pekáč a vrstvíme: nejdříve 1 vrstvu lilkových plátků, potom 1 naběračku masové omáčky, posypeme parmazánem, vyskládáme plátky mozarelly, položíme lístky bazalky a takto pokračujeme, dokud nemáme pekáč plný. Teď nám zbývá připravit bešamelovou omáčku. Na rozehřáté pánvi necháme roztát máslo, poprášíme moukou a necháme zezlátnout. Za stálého míchání přidáváme mléko. Jakmile má bešamel konzistenci omáčky, přidáme hrst (cca 100 g) parmazánu. Pak přidáme sůl, pepř a muškátový oříšek. Vyskládaný pekáč zalijeme bešamelem, a pokud nám zbylo trochu parmazánu, posypeme parmazánem. Zafólijujeme alobalem Fresh'n'Roll a necháme péct 40 min přikryté. Potom dalších 15 min bez alobalu. Pečeme na cca 200 stupňů.
Servírujeme se salátem nebo jen posypané čerstvými bylinkami. Pokud nesníte celý pekáče najednou, počkejte až pekáč trochu zchladne zafólijujte fólií Fresh'n'Roll a skladujte v lednici. Mimochodem na druhý den jsou ještě lepš.
Dobrou chuť!