Máte doma kousek dýně, trochu sýra a zbytky šunky? Proměňte je v krémovou dobrotu, kterou si zamilujete! Těstoviny s dýňovo-sýrovou omáčkou jsou jednoduché a skvělé comfort food do chladného počasí. Ideální řešení, jak zužitkovat vše, co máte v lednici.
 
Co budete potřebovat:
 
- kousek dýně  (nám stačil opravdový kousek! viz. fotka)
- kousek tvrdého sýra (nejlépe parmazán nebo pecorino, ale můžete použít i jiné, nebojte se experimentovat)  
- těstoviny dle volby (my jsme zvolili calamarini)  
- zbytek šunky (nakrájený na jemno)  
- 4 stroužky česneku  
- 1 šalotku  
- olivový olej  
- sůl a pepř  
 
Jak na to:  
 
1. Příprava dýně a česneku: Zabalte dýni i celé stroužky česneku do alobalu Fresh'n'Roll a vložte do trouby předehřáté na 200 °C. Pečte asi 20 minut, dokud nejsou krásně měkké a provoněné.
 
2. Vytvoření pyré: Upečenou dýni zbavte slupky, česnek jednoduše vymáčkněte ze slupky. Obojí rozmixujte s trochou teplé vody na hladké pyré.
 
3. Vaření těstovin: Zatímco se dýně peče, uvařte těstoviny podle návodu na obalu. Nezapomeňte je vařit "al dente" – budou tak mít perfektní texturu.
 
4. Příprava omáčky: Na pánvi rozehřejte olivový olej, přidejte jemně nakrájenou šunku a šalotku. Orestujte vše do zlatova, aby se uvolnily vůně.
 
5. Spojení chutí: Přidejte dýňové pyré do pánve a pár minut restujte. Omáčka se krásně propojí s chutí šunky a šalotky.
 
6. Dokončení: Uvařené těstoviny slijte, ale ponechte si trochu vody z vaření. Těstoviny přidejte do pánve s omáčkou, promíchejte a podle potřeby přidejte vodu z těstovin, aby byla omáčka sametově hladká.
 
7. Finální doladění: Ochutnejte a dochuťte solí, pepřem a kapkou olivového oleje. Nastrouhejte sýr, promíchejte a nechte 1 minutu odpočinout, aby se chutě dokonale spojily.
 
Dobrou chuť!
 
Tento recept dokazuje, že i z obyčejných zbytků lze vykouzlit neobyčejné jídlo. Experimentujte, tvořte a užívejte si radost z vaření!