Už jste někdy slyšeli o onigirazu, známém také jako sushi sendvič? Jak název napovídá, je to milované dítě západního sendviče a japonské sushi rolky. Je docela snadné ho vyrobit, dobře se s ním  cestuje a vzhledem k tomu, že to je vzdálený bratranec sushi je velmi sytý. Náplně můžete volit jakékoliv, podle toho na co máte zrovna chuť. My jsme zvolili velice jednoduchou variantu a to snídaňový sendvič s omeletou, jarní cibulkou a červenou paprikou.
 
Budeme potřebovat:
 
Nori řasu
Sushi rýži (funguje ale taky s dobře propláchnutou arbornea rýží)
Sushi ocet (nebo citron)
Bílý pepř
Cukr
Sůl
2 Vejce
Sojovou omáčku
Sezamový olej  
Jarní cibulku
Červenou papriku
 
 
Ze všeho nejdříve uvařte rýži dle instrukcí. Rýží nechejte vychladnout a přidejte koření (ocet, sůl, cukr a bílý pepř). Během toho co rýže chladne si připravte omeletu ze dvou vajec, dochuťte ji sojovou omáčkou a sezamovým olejem a nakonec přidejte i jarní cibulku. A můžeme jít na stavění onigirazu.
 
Na stůl si položte řasu nori a to lesklou stranou dolů. Navlhčete si ruce (mějte po ruce malou misku s vodou na navlhčení rukou) a naberte hrst rýže. Položte ji doprostřed nori a rukama ji vytvarujte do  čtverce (asi 9 cm na 9 cm). Snažte se, aby tato vrstva byla co nejrovnoměrnější a nejkompaktnější. Navrch položte zbývající ingredience. V našem případě to byla omeleta a čerstvá paprika. Můžete být ale kreativní a udělat sendvič s tofu, kuřecím masem, krevetami, prostě to na co máte zrovna chuť.
V této fázi přikryjte všechny ingredience další vrstvou rýže. Jakmile máte hromádku hotovou, zalepte všechny čtyři rohy nori fólie na vrcholu náplně.  Přehněte pravý roh přes hromádku, navlhčete konec listu nori mokrým prstem a přehněte levý roh přes hromádku a "přilepte" ho k pravému rohu. Totéž opakujte se spodním a horním rohem, dokud nezískáte malý balíček.
Nakonec zabalte do fólie Fresh'n'Roll a na onigirazu položte něco mírně těžkého a odložte ho stranou, aby řasy trochu změkly. Ostrým nožem rozkrojte na polovinu.
 
Nechte si chutnat :)